maanantai 2. joulukuuta 2013

EURAASIAN UNIONI

Venäjä on viime aikoina pyrkinyt luomaan Euroopan Unionin vastineen lähinnä entisen Neuvostoliiton maista. Mukaan tosin havitellaan myös nykyisin EUhun kuuluvia Kreikkaa ja Kyprosta, jotka ovat kreikkalaiskatolisia maita kuten Venäjäkin. Onpa heitetty ajatus jossa Venäjään kuuluneet tai siihen läheisessä suhteessa olevia maita myös otettaisiin mukaan. Esimerkkeinä on mainittu Suomi, Unkari, Tshekki, Bulgaria, Vietnam, Mongolia ja jopa Kuuba sekä Venezuela.

Ajatus ei kuitenkaan ole venäläisten, eikä Vladimir Putinin, joka asiaa on viime aikoina ajanut. Idean heitti Kazakstanin presidentti Nursulta Nazarbajev puheessaan Moskovan yliopistolla vuonna 1994.

Euraasian Unioni on edennyt idea-asteelta käytäntöön; Euraasian talousalue aloitti toimintansa vuoden 2012 alusta ja Euroopan komissiota mukaileva Euraasian komissiota kaavaillaan.

Euraasian Unionista suunnitellaani Euroopan Unionin tyyppistä yhteisöä, jossa venäjä olisi yhteistyön kieli. Ilmeisesti EUssa toistaiseksi käytössä olevaa tapaa yli 20 virallisesta kielestä ei toteutettaisi. Epäilemättä kustannustehokkaampi käytäntö kuin EUn käännös- ja tulkkausrumba.

Lännessä Euraasian Unionia pidetään uutena Neuvostoliittona ja sitä vastustetaan. Osasyynä on epäilemättä se, ettei USAlle ja EUlle haluta kilpailijoita. Tilannehan saattaisi kehkeytyä uudeksi kylmäksi sodaksi maailman herruudesta idän ja lännen välillä.

Jo pitempään on puhuttu Idän noususta uudeksi maailman johtavaksi alueeksi Lännen sijasta, johan Lännen aikaa onkin kestänyt 500 vuotta. Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

Ehkäpä Suomen kannattaisi harkita hyppäämistä uppoavasta Euroopan Unionista Euraasian Unioniin. Kehitys tulevaisuudessa tapahtunee Aasian maissa ja mahdollisesti Venäjällä. Itse kannatan kansallisvaltioita, jotka tekevät yhteistyötä itsenäisinä valtioina, mutta jos se ei ole vaihtoehto niin Euraasian Unioni saattaisi olla Euroopan Unionia parempi, tai ainakin vähemmän paha, vaihtoehto. Jos Suomi olisi nyt itsenäinen valtio, tipahtaisimme jompaan kumpaan unioniin ajan myötä, pitäisi vain valita pienempi paha.

Aika jolloin Suomi kuului Venäjän keisarikuntaan 1800-luvulla oli suomalaisille kulta-aikaa; maa ja talous kehittyi 60 vuodessa enemmän kuin 600 vuodessa Ruotsin osana. Ehkä hyvät ajat voisivat tulla takaisin. On totta, että autonomian loppuaika oli riitaisa, koska jotkut venäläiset valittivat Suomen erityisasemasta Venäjän valtakunnassa, mutta eivätpä kaikki suomalaiset nykyään sulata Ahvenanmaan erityisasemaa Suomen tasavallassa. Koulussa minulle opetettiin, että luotaessa Ahvenanmaan autonomiaa, mallina oli Suomen autonomia 1800-luvulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti