perjantai 7. marraskuuta 2014

SUOMEN TALOUSHISTORIA

Maassamme eletään taloudellisesti karuja aikoja; suurtyöttömyyttä ja harva se päivä uutisia irtisanomisista sekä puheita palveluitten leikkauksista.

Nykyinen, vuonna 2008 Lehman Brothersin kaatumisesta Yhdysvalloissa alkanut taantuma, lama, euro/laina/finanssikriisi ei kuitenkaan ole lähellekään ainutlaatuinen talouskurimus Suomessa.

Reilut parikymmentä vuotta sitten 1990-luvun alussa oli sillonkin suurtyöttömyyttä, jota reikusti kutsuttiiin lamaksi eufemismien sijaan. Pahimmillaan 520.000 ihmistä oli työttömänä viiden miljoonan asukkaan Suomessa. Nokia- buumin ansiosta suosta noustiin vuoden 2000 molemmin puolin.

Neljännesvuosisata ennen 90-luvun lamaa 1960-luvulla oli Suomessa myös massatyöttömyyttä, sotien jälkeen syntyneitten suurten ikäluokkien hakeutuessa työelämään. Tuolloin työttömyyteen auttoi muutto Ruotsiin ja myöhemmin Norjaankin.

Eikä sekään vielä riitä; 1930-luvun maailmanlaajuisesta lamasta ja massatyöttömyydestä ollevat kaikki kuulleet. Lama päättyi sitten lopullisesti toiseen maailmansotaan, jonka jälkeen jälleenrakennus toi työtä henkiinjääneille.

Ja on vielä lisääkin; ennen ensimmäistä maailmansotaa vuoden 1910 tienoilla, Euroopassa oli silloinkin taantuma ja työttömyyttä. Noihin vuosiin sijoittuu suursiirtolaisuus Yhdysvaltoihin, suomalaisiakin lähti ennätysmäärä.

Taloushistoriaa en tarkoin tunne, 1800-luvun puolella Suomessa oli vielä selkeästi maatalouteen pohjautuva omavaraistalous. Teollisuus ja kaupungistuminen olivat lapsenkengissään. Yllä olevat esimerkit ovat sellaisia, joista olen minäkin kuullut.

Ikävästi tilanne näyttää minusta siltä, että lama, taantuma, talouden yskiminen tai mitä nimeä sitten käytetäänkin on Suomen taloudelle normaali olotila. Parinkymmenen vuoden välein suurtyöttömyyttä, sitten muutama hyvä vuosi jolloin halukkaille riittää työtä ja suurella osalla kansaa on taloudellisesti kiva olla. Sitten taas talou alkaa yskiä seuraa pitkä laihojen vuosien sarja, josta taas vähäksi aikaa noustaan.

Taloushan on maailmanlaajuinen järjestelmä; ei se useimmiten ole vain Suomi joka kärsii. Suomalaisena minulle on kuitenkin kiinnostavinta Suomen tilanne. Erityisen pahasti talouden aaltoliikkeen aallonpohjat tuntunevat Suomessa. Sellaisen käsityksen olen ainakin saanut.

Ensimmäistä ja toista maailmansotaa seurasi talousbuumi ja talouden kultaiset ajat. Jos huonosti käy, nykyisen laman korjaa kolmas maailmansota taas vähäksi aikaa kunnes pyörä on kierroksensa pyörähtänyt. Johan tässä on sotaa terroria vastaan käyty jo toistakymmentä vuotta, muttei täydellä teholla. Ja Nato sekä Venäjä nokittelevat toisilleen ja varustautuvat. Kannattaisi varmaan sijoittaa rahansa sotateollisuuden ja puolustusteknologian osakkeisiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti