torstai 15. tammikuuta 2015

POLIISI TUTKII POLIISIA

Tammikuun 14. 2015 kirveellä aseistautunut mies surmasi kaksi ihmistä oululaisessa pubissa. Poliisi jäljitti surmista epäillyn miehen asuntoon Myllyojalla ja piirityksen jälkeen rynnäköi asuntoon. Epäilty, vuonna 1979 syntynyt mies löi poliisia kirveellä ja poliisi ampui tätä hätävarjeluksi. Epäilty kirvesmurhaaja kuoli myöhemmin vammoihinsa sairaalassa. Ikävä tapaus, ja ampunut poliisi mielestäni toimi tilanteen vaatimalla ja lain mukaisella tavalla itseään ja muita suojellakseen. Siinä en näe ongelmaa.

Sen sijaan näen ongelman siinä, että tapauksen tutkinta annettiin Oulun poliisilta Keskusrikospoliisille. Itse olen yksityinen kansalainen, enkä erottele poliiseja toisistaan; järjestyspoliisi, suojelupoliisi, keskusrikospoliisi tai Oulun kaupungin rikospoliisi ovat kaikki minulle ihan vain poliiseja.

Kun poliisi tutkii poliisin tekemisiä, siinä jää ovi auki väärinkäytöksille. Kukapa nyt haluaisi aiheuttaa pulmia virkaveljelle, jonka kanssa on käynyt vaikkapa samat poliisin peruskoulutukset? Tai jos tutkittavalla ja tutkijalla on huonot välit, sekin voi vaikuttaa siihen mitä tutkintapöytäkirjassa panotetaan ja mitä ei. Olen sen nverran kirjoittanut, että tiedän pystyvän henkilön kykenevän sanoilla kikkailemaan.

Mielestäni poliisin toimien ja poliisien tekemiksi epäiltyjen rikosten tutkinta pitäisi siirtää pois poliiseilta. Esimerkiksi Oikeuskanslerinvirastoon tai Oikeusministeriöön perustettaisiin oma yksikkö poliisien ja muitten oikeudenpalvelijoitten tekemisiä tutkimaan. Siis yksikkö, jonka jäsenillä ei ole koulutus-, työtoveruus-  tai muita kytköksiä poliiseihin.

Tämä voisi jollekin kansanedustajaehdokkaalle olla sopiva vaaliteema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti