maanantai 5. tammikuuta 2015

YRITTÄJYYDESTÄ IHMELÄÄKE?

Suomessa on suurtyöttömyys ja kun päättäjiltä on kysytty ratkaisuja tilanteeseen, moni on ehdottanut työttömille yrittäjäksi ryhtymistä. Yksityiset yrittäjät kehittelevät uusia ajatuksia ja innovaatioita sekä innostavat esimerkillään muitakin pois pois kotisohvalta. Tämä on totta ja kannatan niitä, jotka tekevät yrittäjäksi ryhtymisen, sellaisena toimimisen ja yritystoiminnan halutessaan lopettamisen yrittäjäystävällisemmäksi. Olen tavannut yrittäjiä, jotka perustavat yrityksen toisensa jälkeen vaikka palkattuna työntekijänä saisivat tulonsa helpommalla. Tällaisia hyvään koukkuun jääneitä ihmisiä Suomi tarvitsee.

Yritys ei kuitenkaan toimi ilman oikeaa liikeideaa ja toimintaympäristöä. Ellei joku osta, ei kannata myydä. Nykyisillä Euroopan Unionin säännöillä suomalainen yrittäjä ei voi kilpailla ulkomaisten yrittäjien kanssa,sillä suomalainen maksaa korkeat verot ja maksut Suomeen ja ulkomaalainen yrittäjä halvemmat kotimaahansa. Lopputulemana ulkomaalaisen yrityksen tuote on lähes aina halvempi kuin suomalaisen. Eli raha ratkaisee ja suomalainen häviää.

Yrittäjyys on kannatettava asia, mutta taikakeinoksi kokonaiskysynnästä johtuvan työttömyyden poistamiseksi siitä ei ole. Kaikki eivät voi tai halua ottaa yrittämiseen liittyvää vastuuta. Jo sana "yrittäjä" vihjaa epäonnistumisen mahdollisuuteen,ja siihen tarvittaisiin parempi nimitys. Satojen tuhansien työttömien muuttaminen yrittäjiksi ei sekään onnistune, tätäkin on maailmalla yritetty.

Portugalissa otettiin aikoinaan käyttöön ns. "vihreä kortti" eli työtön rekisteröitiin työvoimaansa myyväksi yrittäjäksi ja oli vapaa tekemään töitä kenelle työvoimaa haluavalle tahansa. Yrittäjänä tällä entisellä työttömällä ei ollut oikeutta työttömyyskorvaukseen. Jos työtä ei löytynyt, niin piti pärjätä parhaan kykynsä mukaan. Suomessakin on puhuttu "pakkoyrittäjistä", jotka muutetaan palkatuista työntekijöistä yrittäjiksi. He tekevät samaa työtä samalle työnantajalle kuin ennenkin, mutta ilman terveydenhuoltoa, irtisanomisaikaa tai muita ammattiliittojen saavuttamia työntekijän etuja. Tällaiseen yrittäjyyteen ei Suomessa pidä mennä.

Kevään vaaleissa yrittämisestä puhuttaneen paljon. Toivottavasti uusi eduskunta tekee tässäkin asiassa viisaita päätöksiä. Viisaina pidän päätöksiä, jotka eivät leimaa yritystoiminnassa kaatuneita yrittäjiä epäonnistujiksi tai voittoa tekeviä yrittäjiä verenimijöiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti