perjantai 1. tammikuuta 2016

JÄTTEITTEN LAJITTELU ON HUIJAUSTA?

Kävin eilen viemässä roskat. Lajittelin ne, kuten jo vuosikymmeniä on ollut tapana ja säännötkin niin edellyttävät. Bioroskat yhteen astiaan, paperi toiseen, pahvi kolmanteen ja yleisroskat vielä erikseen. Siinä oli roskia niin käteen kuin kärsäänkin, eikä minulla edes ollut lasia tai metalliroskia muun jätteen päälle.

Nyt vuoden 2016 alkaessa, muoviroskillekin on tulossa oma astia. Tässä loppuu kädet kesken tai sitten täytyy ruveta ramppaamaan jätekatoksella lähes päivittäin.

Mietin että onko tästä jätteitten lajittelusta pitkässä juoksussa isompaa hyötyä. Mediassa ei ole mainittu maailman pelastuvan kun länsimaissa jätehuoltofirmojen asiakkaat itse lajittelevat roskansa, muualla maailmassa niin eivät ihmiset tee.

Jätteitten lajittelussa on kyse tulonsiirrosta jätehuoltoyhtiön asiakkaalta jätehuoltoyhtiölle; asiakas maksaa jätehuollosta ja lisäksi lajittelee jätteensä itse eli tekee ilmaista työtä, jonka hyöty menee jätefirmalle. Jos asiakas ei lajittele, firma tekisi sen ja se taas maksaisi. Asiakkaan lajitellessa firma säästää eli tienaa.

Niin kauan kuin ollut jätteitä, on jätteitä lajiteltu. Nykyäänkin kehitysmaissa kaatopaikkojen ympärillä asuu ihmisiä, jotka elävät sillä että tutkivat kaatopaikan jätteitä ja ottavat omaan käyttöönsä tai myyvät käyttökelpoisen tavaran. Epäilen että jos länsimaissa asiakkaat eivät itse vanhaan tyyliin laittaisi roskiaan eri laatikoihin, jäteyhtiö palkkaisi ihmisiä käymään niitä läpi käyttökelpoisen löytämiseksi ja lajittelemiseksi sekä eri tavoin prosessoitaviksi energian tuotantoon.

Tämähän se on nykyajan trendi; laitetaan yritysten asiakkaat itse tekemään työ jotta yritys tienaisi ja säästäisi rahaa. Niin se on myös esimerkiksi pankeissa, virastoissa ja kohta puoliin kirjastoissa sekä kaupoissa.

HYVÄÄ ALKANUTTA UUTTA VUOTTA 2016!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti