torstai 11. elokuuta 2016

EU UHKAA PALOVALVONTALENTOJA

Suomen ilmailukerhot ovat jo pitkään tehneet valvonta- ja pelastuslentoja löytääkseen alkavan metsäpalon ja metsiin eksyneitä ihmisiä. Toiminta on yhteiskunnan kannalta merkittävää; search an rescue- eli SAR-lennoilla pelastetaan kadonneita ihmisiä ja palovalvontalennot säästävät omaisuutta tuholta ihmishenkien lisäksi. Metsäpalon sammutuskustannukset voivat olla 3.000 euroa hehtaarilta, eikä siihen ole laskettu palaneen metsän arvoa mukaan. Ilmailukerhojen palovalvonta- pelastuslennot ovat kustannustehokas tapa suojella ihmisiä ja omaisuutta, vapaahtoisten lentäjien ollessa päivystysvuorollaan valmiina lentoon yötä päivää. Vuonna 2015 metsäpalojen lentovalvonta maksoi noin 200.000 euroa.

Suomen hyvä ja toimiva järjestelmä perustuu siihen, että valvonta- ja pelastuslennot katsotaan osaksi kansallista lentotoimintaa eli näitä ilmailukerhojen yhteiskunnan turvaksi tekemiä lentoja ei pidetä kaupallisena toimintana.

Kaupalliset lentoyhtiöt ovat nyt ruvenneet lobbaamaan sen puolesta, että valvonta- ja pelastuslennoissa sovellettaisiin Suomen ilmailulain sijasta Euroopan Unionin ilmailua koskevia asetuksia. Euroopan Unionin säädökset vaativat valvontaa ja pelastustoimintaa suorittavilta lentäjiltä sellaisia lupakirjoja ja vaatimuksia, etteivät ilmailukerhot kykene niitä täyttämään.

Kaupalliset lentoyhtiöt tekisivät työtään rahasta eikä lentämisen ja hyvän tekemisen ilosta kuten suomalaiset ilmailukerhot. Valvonnan ja pelastamisen kaupallistaminen merkitsisi kustannusten kasvua ja palvelun huononemista.

Lentoyhtiöt luonnollisesti haluavat itselleen mahdollisimman paljon rahaa mahdollisimman vähällä työllä eli valvonta- ja pelastustoimintaa ei tuskin enää tehtäisiin vuorokauden ajasta riippumatta. Eksyneet saisivat siis viettää pitemmän aikaa metsässä ja metsäpalo roihuta rauhassa yön yli.

Suomalaiset ilmailukerhot tekevät tärkeää työtä yhteiskunnan ja suomlaisten eduksi edulliseen hintaan. Nyt tämäkin toiminta uhkaa siirtyä ulkomaisten sijoittajien ansaintakeinoksi kuten muillakin aloilla on käynyt.

Toivon Suomen päättäjien pelastavan suomalaisen vapaaehtoistoiminnan Euroopan Unionin säädöksiltä. Kaupallisuus ei aina ole hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti