perjantai 27. tammikuuta 2017

LAATTA LYSEON SEINÄÄN

Pokkitörmällä sijaitseva Oulun lyseon lukio on vaikuttanut Oulun ja Suomen historiaan monella tavalla. Paikalla on sijainnut merikoulu ja Lyseo on kasvattanut kolmekin Suomen presidenttiä, joukossa rauhannobelisti Martti Ahtisaari.

Lyseon rakennuksen seinässä näkyvät Talvisodan pommitusten jäljet, mutta se ei ole ainut kerta jolloin Oulun lyseo on ollut sotanäyttämönä.

Parin päivän ajan vuoden 1918 Kansalaissodan aikana valkoiset suojeluskuntalaiset olivat piiritettynä Tuomiokirkon alueella ja Lyseon rakennuksessa punaisten vallankumouksellisten saartaessa heitä ulkopuolelta. Helmikuun alkupäivinä 1918 punaiset pitivät hetken valtaa Oulussa ja taistelivat venäläisten avuilla Vaasan hallituksen puolella olevaa Oulun suojeluskuntaa vastaan.

Pari päivää ja yhden yön kestänyt oulun lyseon piiritys päättyi eversti Tunzelman von Adlerflugin johtaman avustusretkikunnan saapumiseen, Oulun valtaukseen ja punakaartilaisten vangitsemiseen Raatinsaaren vankileiriin. Taistelussa kuoli noin 60 suomalaista ja venäläistä.

Suomella on rikas sotahistoria ja Oululla on siinä osuutensa. Ehdotan laatan asettamista Lyseon seinään presidenttien, merikoulun ja Lyseolla Talvisodassa kaatuneen tanskalaisen vapaaehtoisen laattojen jatkoksi.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden jatkoksi tulee Kansalaissodan 100-vuotismuistovuosi ja Lyseolla käyty taistelu tulisi muistaa osana sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti