perjantai 10. marraskuuta 2017

ROSENCRANTZ JA GUILDENSTERN OVAT KUOLLEET

William Shakespeare kirjoitti vuoden 1600 tienoilla Tanskaan sijoittuvan näytelmänsä Hamlet. Maailman tunnetuimmassa näytelmässä on kaksi sivuhahmoa, joihin perustuen Tom Stoppard kirjoitti oman näytelmänsä ”Rosencrantz ja Guildenstern ovat kuolleet” yli 400 vuotta myöhemmin. 

Hahmoilla on yhteys, tai ainakin aasinsilta Oulun kaupunkiin.

Shakespeare otti Hamletiin olemassa olevan tanskalaisen Gyldenstjerne-aatelissuvun nimen.  Aikanaan Ruotsiin ja Norjaan levinneen suvun jäsenet palvelivat kuningasta myös Suomessa.
Suku ruotsalaisti nimensä Gyllenstiernaksi ja Erik Kaarlenpoika Gyllenstierna sai ansioistaan Viipurin kuvernöörinä ja Turun hovioikeuden presidenttinä Oulun vapaaherran arvon vuonna 1651.
Oulun kaupunki  oli Erik Kaarlenpojan ja hänen jälkeläistensä omaisuutta 1600-luvun lopulla tapahtuneeseen läänitysten palauttamiseen saakka.

2010-lukuun asia liittyy siten, että Oulun kaupunki laajenee ja uusia katuja sekä paikkoja nimetään. Olisi hieno ele Oululta nimetä esimerkiksi katu Gyllenstiernan suvun mukaan.
Läänityksenä olo on lähes täysin unohdettu Oulun historiassa, joten siitä ei ainakaan huonoja muistoja jäänyt.

Kadun nimeämisestä voisi kesäaikaan saada isonkin mediatapahtuman. Mukaan voisi kutsua Ruotsin valtion edustajan sekä mahdollisesti Gyllenstiernan suvun jäsenen. Heitä yhä elää Ruotsissa.

Tosin Oulun paronien sukulinja sammui Pultavan taistelussa 300 vuotta sitten, mutta soveltaahan voi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti