tiistai 30. tammikuuta 2018

MOBIILIÄÄNESTÄMINEN VAALEISSA

Olin presidentinvaaleissa vaalitoimitsijana ja alan kallistua sille kannalle, että on tarpeetonta patistaa ihmisiä tiettyyn aikaan tiettyyn paikkaan äänestämään.

Äänestäminen kirkonmenojen jälkeen tai pitkien unien jälkeen iltapäivällä herättyä on monille vaalisunnuntain kohokohta, mutta aika ja kehitys on mennyt erityisen vaalipäivän ohi.

Suomi on korkeateknologian maa ja oli vielä muutama vuosi sitten teknologian edelläkävijä. Siitä syystä olisi aihetta kehittää vaalien äänestystäkin nykyaikaisemmaksi pioneerimaineemme palauttamiseksi.

Omalta tietokoneelta kotona äänestämisen aikakin on jo vanhentunutta ajattelua. Mobiilipalvelut sen sijaan ovat 2010-lukua ja ehdotan vaalien äänestyksen mahdollistamista kännykällä mobiilisti. Äänestysprosenttikin nousisi, jos vaaleissa voisi esimerkiksi mobiilipankin tunnistautumista käyttämällä äänestää vaikkapa kotisohvalta, Pattayan Darksideltä tai bussissa matkalla Oulusta Inariin. Perinteinen lappuäänestäminen on tulossa tiensä päähän hyvin palveltuaan mutta tosiasia on, että kehitys kehittyy entisestä ohi.

Mikäli pankki- ja viranomaisasioitten hoito uskalletaan hoitaa mobiilisti kännykällä, niin kännyköillä tapahtuvan vaaliäänestyksen toteuttaminen ollee suomalaisille insinööreille kakunpala. 

Lappu ja uurna-äänestys voidaan jättää käyttöön mobiiliäänestyksen sivussa niille, jotka haluavat antaa äänensä kynällä paperille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti