tiistai 16. toukokuuta 2017

NUUSKA EI AIHEUTA SYÖPÄÄ

Elämme aikoja, jolloin vanhat totuudet eivät enää päde ja korvataan uusilla. Yksi vanha totuus on se, että kaikenlainen tupakointi aiheuttaa syöpää ja on kaikinpuolin haitallista.

Näin ei kuitenkaan välttämättä ole; ruotsalainen Expressen-lehti kertoi 12.5.2017 uudesta nuuskaa koskevasta tutkimuksesta, jonka mukaan nuuska ei lisää riskiä sairastua syöpään, kuten on yleisesti uskottu.

Tukholmassa toimiva Karoliininen instituutti tarkkaillut 400.000 miehen terveyttä pitemmän aikaa ja tutkinut eri kuolemansyitä. Tutkijat eivät ole havainneet nuuskaajilla olevan suurempaa riskiä sairastua syöpään kuin nuuskaamattomilla tutkittavilla. Erot sairastuvuudessa syöpään ovat vähäisiä ja mahtuvat virhemarginaalin sisälle.

Karoliinisen instituutin nuuskatutkimuksessa on otettu huomioon myös aiemmat tutkimukset, myös norjalainen tutkimus jonka mukaan nuuskaamisella ja haimasyövällä on yhteys. Ruotsalaiset tekivät samankaltaisen tutkimuksen kuin norjalaiset, mutta seurasivat kohdehenkilöitä pitempään. Lyhyellä aikavälillä Karoliininen instituutti sai saman tuloksen kuin norjalaisten nuuskatutkimus mutta pitempään seurattuna yhteys syövän ja nuuskan välillä hävisi. Syytä ei osata vielä sanoa.

Ruotsalaisen nuuskatutkimuksen epäkorrekti tulos on, että ei ole väliä onko nuuskannut pitkään tai nuuskaako paljon, vaan nuuska ylipäätään ei nosta alttiutta sairastua syöpään.

Karoliininen instituutin mukaan nuuska ei kuitenkaan ole harmitonta, vaan nuuskaamisella ja kakkostyypin diabeteksellä havaittiin olevan yhteys. Tutkimuksen mukaan mitä enemmän nuuskaa, sitä korkeampi on riski sairastua diabetekseen eli sokeritautiin.

Olen aikoinaan polttanut tupakkaa sekä Ruotsissa asuessani myös nuuskannut, ja olen tyytyväinen että molemmat tavat olen saanut lopetettua. Kirjoituksellani en halua kannustaa ketään nuuskaamaan mutta tämäkin lukemani uutinen saa minut epäilemään minulle lapsesta saakka opetettuja ajatuksia ja uskomuksia, joita joskus olen pitänyt kiveen hakattuina totuuksina.

Emme elä "totuudenjälkeistä aikaa" vaan murrosaikaa, jona vanhat totuudet muuttuvat uusiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti