tiistai 4. heinäkuuta 2017

IKUISEN VIHAN AUKIO

Suomessa oli kevään ajan kaksi vastakkaista mielenosoitusta, jotka kestivät kuukausia; turvapaikanhakijat pitivät leiriään Helsingissä ja hetken aikaa myös Oulussa, sekä maahanmuuttokriittisten vastamielenosoitukset Suomi-Maidan ja Oulu-Maidan. Jälkimmäiset oli nimetty Ukrainan parin vuoden takaisen Kiovan Maidan-aukion maratonmielenosoituksen mukaan.

Jokin päivä sitten poliisi ensin määräsi Suomi-Maidanin purettavaksi ja heti perään myös turvapaikanhakijoitten palautuksia vastustavan leirin. Suomi-Maidan siis toimi. Äänestämällä ei näytä enää olevan vaikutusta; jos äänestystulos on vallanpitäjien mielestä "väärä", se mitätöidään. Viimeksi tämä nähtiin Jussi Halla-ahon Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valinnan yhteydessä. Jo ennen vaaleja Petteri Orpo (kok) sanoi ettei Jussin kanssa tehdä yhteistyötä ja aiemminkin on kansalaisaloitteitten kohdalla sanottu että vaikka vaaditut 50.000 nimeä aloitteelle on kerätty, sitä ei vakavissaan käsitellä eli vallanpitäjät pitävät huolen etteivät "väärät" aloitteet mene läpi. Demokratia on alennustilassa ja äänestäminen ei enää ole kansalaisten vaikutuskanava.

Maidanin tarina ei kuitenkaan päättynyt purkamiseen. Osallistujat viettivät aikaa Rautatientorilla Helsingissä, joka vihapuhujien sarkastisissa lausunnoissa sai lempinimen Ikuisen Vihan Aukio, jolla viitattiin mielenosoitukseen Pekingin Ikuisen Rauhan Aukiolla vuonna 1989.

Poliisi kielsi maidanilaisia viettämästä aikaansa Rautatientorilla. He eivät saaneet kävellä tai oleskella siellä, poliisin määräys poistua oli vastoin Suomen lakia. "Väärä" mielipide ei vielä ole Suomessa laillinen syy rajoittaa ihmisten liikkumista ja oleskelua.

Vastatoimena poliisin poliittisesti motivoiduille, laittomille poistumismääräyksille 1.7.2017 kello 18 järjestettiin Rautatientorilla rauhanomainen iltakävely. Paikalle saapui ympäri Suomen kansallismielisiä iltakävelylle Helsinkiin. Osallistujia oli yli sata ja moni oli tullut paikalle vain tätä tilaisuutta varten ja jatkoi illasta takaisin kotiin. Poliisikin oli paikalla, mutta he eivät puuttuneet tilausuuteen vaikka puhuttivatkin järjestäjiä ja kuvasivat osallistujia. Mielenilmaus alkoi Maamme-laululla, jonka jälkeen hyvässä järjestyksessä käveltiin Asematunnelin kautta Kamppiin. Tapahtuma oli muutaman mielestä liian lyhyt ja Soldiers of Odin järjestikin vielä uuden kulkueen samaa reittiä Rautatientorille ja takaisin.

Tapahtuman jälkeen osallistujat istuivat iltaa kahvin ja muitten juomien merkeissä Kampissa. Olin itsekin mukana ja koen että Helsingin reissu oli toimiva ja hyödyllinen. Kun demokratia ei toimi, niin silloin käytetään muita keinoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti