tiistai 22. elokuuta 2017

MAFIA ESTI KIRJAN JULKAISUN RUOTSISSA

Södertäljessä Tukholman ulkopuolella toimii rikollisjengi jota lehdissä kutsutaan nimellä "Södertäljenätverket" eli Södertäljen verkosto. Jengin toimialoja ovat Ruotsin oikeuslaitoksen mukaan olleet huumekauppa, laiton uhkapeli ja velanperintä. Vuonna 2014 järjestön johtaja Bernard Khouri, tämän serkku ja 15 muuta jäsentä tuomittiin enimmillään elinkautisiin vankeusrangaistuksiin mm. kolmesta murhasta, yllytyksestä murhaan, ihmisryöstöstä, kiristyksestä ja aserikoksista. Yksi aiemmin tuomittu Södertäljen verkoston jäsen ammuttiin hengiltä syksyllä 2013. 

Elinkautisiin johtaneet tuomiot tulivat kolmesta vuosina 2009-2010 tehdyistä murhista. Kaikki uhrit olivat miehiä ja motiivina uskotaan olevan jengien väliset riidat.

Kirjailija ja rikostoimittaja Ann Törnkvist on tutkinut Södertäljen verkostoa, sen toimintaa sekä jäseniä ja on kirjoittanut jengistä kirjan, jonka piti ilmestyä viime keväänä. Kirjailija ja kustantaja Brombergs olivat allekirjoittaneet kustannussopimuksen ja päättäneen julkaisupäivän keväälle 2017.

Viime vuoden 2016 puolella erään tuomitun jengin jäsenen perhe otti yhteyttä kirjan kirjoittaneeseen Ann Törnkvistiin. Kirjailija kertoi yhteydenotosta kustantajalleen Dorotea Brombergille, joka koki tapahtuneen epämukavaksi ja joulukuussa 2016 peruutti kirjan julkaisun.

Ann Törnkvist ihmettelee, miten Ruotsissa vuonna 2017 voi järjestäytynyt rikollisuus voi päättää mitä kirjoja julkaistaan. Törnkvist sanoo tapahtuneen olevan skandaali, joka rikkoo median vapauden periaatteita.

Kustantaja Dorotea Brombergin mukaan kirja Södertäljen verkostosta oli mielenkiintoinen, mutta verkoston painostuksen vuoksi muuttunut turvallisuustilanne oli riittävä peruste peruuttaa kirjan julkaisu. Bromberg sanoo yhtiönsä olevan pieni kaupallinen kustannusliike, jolla on vastuu henkilöstönsä turvallisuudesta.

Ruotsin sisäinen turvallisuustilanne on huonontunut usean vuoden ajan. Maassa on Ruotsin viranomaisten mukaan kymmeniä alueita, jotka ovat käytännössä rikollisjengien hallussa. Alueille pyrkivät poliisipartiot ja pelastushenkilöstö joutuvat toistuvasti mm. kivityksen ja muun häirinnän kohteeksi työtään tehdessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti